Brieven kandidaten bestuur 2020/2021

people-2557396_1920

Tot woensdag 17 juni kon men zich kandideren voor de functieprofielen van het bestuur voor het jaar 2020/2021. Voor de zeven functies hebben acht leden gesolliciteerd. Tijdens de online algemene leden vergadering op 24 juni zal het nieuwe bestuur verkozen worden. Hieronder volgen de kandidaten en de motivatiebrieven.

 • Voorzitter: Bob den Ouden
 • Secretaris/vice voorzitter: Jade Lie A Kwie
 • Penningmeester: Anne de Vries
 • Bestuurslid communicatie: Afanaisa Martin
 • Bestuurslid politiek: Sandro Kovacic, Floris van Rolde
 • Bestuurslid maatschappij: Ryan Vos
 • Bestuurslid campagne: Renske Heringa, Floris van Rolde

 

De motivatiebrieven van de kandidaten:

Functie Voorzitter – Bob den Ouden

Beste leden,

Als voorzitter van deze afdeling heb ik dit jaar mogen meemaken hoe de Jonge Socialisten (en de PvdA) weer helemaal in de lift zitten. Nieuwe initiatieven komen op, talentenklassen zitten vol en het begint al duidelijk te borrelen voor de verkiezingscampagne van volgend jaar. Met een tevreden gevoel kijk ik terug op wat er het afgelopen jaar bereikt is. Zo is het contact met onze leden geïntensifieerd, hebben we onze connectie met de landelijke JS en Rotterdamse PvdA-fractie versterkt én zijn we meer aanwezig op de sociale media. Daarnaast hebben we dit jaar veel te bieden gehad in het kader van activiteiten en is ons ledenaantal sterk gegroeid.

Daarmee ligt er nu een goed fundament voor het volgende bestuur, en ik wil de mogelijkheden die dit biedt graag realiseren. Daarom stel ik me bij deze kandidaat voor een tweede termijn als voorzitter van de Jonge Socialisten Rijnmond. Het jaar gaat grotendeels in het teken staan van de Tweede Kamerverkiezingen. In mijn ervaring is de periode voor belangrijke verkiezingen vaak de enige tijd waarin jongeren (en veel maatschappelijke organisaties) écht openstaan voor politiek (en daarmee voor ons). Ik zie dit dan ook als een unieke kans voor de JS om hier een connectie te maken met jongeren die je anders nooit bereikt. Dit moet wat mij betreft gebeuren door middel van het organiseren van veel verkiezingsgerichte activiteiten, het liefst gezamenlijk met jongerenorganisaties/verenigingen die deze periode aangrijpen om “iets met politiek” te gaan doen.

Ten slotte is het voor mij van belang dat het fundament dat vorig jaar is gelegd ook in een druk verkiezingsjaar blijft bestaan. Het zal niemand ontgaan zijn dat het aantal functies voor het volgende bestuur is verhoogd. Hier hebben we voor gekozen zodat we als bestuur meer kunnen oppakken en organiseren. Een groter bestuur in verkiezingstijd betekent echter ook een andere manier van werken, en het is voor mij heel belangrijk dat de basis van vorig jaar niet vergeten wordt. Aangezien ik die basis als voorzitter vorig jaar mede heb gelegd denk ik dat ik goed in staat ben om dat proces volgend jaar te begeleiden.

Ik hoop op jullie steun zodat we deze stijgende lijn vast kunnen houden!

Met vriendelijke groet,
Bob den Ouden

 

Functie secretaris/vice voorzitter – Jade Lie a Kwie

Beste leden,

Een jaar lang heb ik de functie secretaris/vice voorzitter mogen vervullen. Dit heb ik met heel veel plezier gedaan. Ik heb ontzettend veel mooie momenten mogen meemaken en ik wil er eigenlijk nog veel meer meemaken. Daarom wil ik mijzelf nogmaals kandideren voor de functie secretaris/vice voorzitter.

Ik zag deze functie als een manier om nog meer te kunnen leren. Niet alleen wilde ik meer leren over politiek. Ook wilde ik leren over het bewegen binnen de vereniging. En ervaren hoe dat nou is. Ik kan vertellen dat ik hierin niet tekort ben geschoten. Door het praten met leden en de verschillende activiteiten, zoals de discussie, is mijn horizon immens verbreed. Toch heb ik nog veel om te leren.

We zijn afgelopen jaar druk bezig geweest, met het verbreden van ons leden aantal. En het open ontvangen van onze leden. Ik wilde iedereen verwelkomen op de manier dat ik ben verwelkomd. Met een positieve uitstraling en open armen gestrekt. Ik denk dat het over het algemeen wel gelukt is, maar het kan nog beter. Ik wil daarom voor aankomend jaar de band als afdeling nog meer versterken. Ook wil ik aankomend jaar harder gaan werken voor diversiteit binnen de afdeling. In mijn motivatiebrief van vorig jaar was dit een belangrijk punt. En dit is nog steeds een belangrijk punt. Persoonlijk vind ik dat ik hierin tekortgeschoten ben. Hierdoor vond ik ook dat ik nog niet klaar was met deze functie. Ik heb nog niet geheel behaald, wat ik wil behalen. Als ik verkozen word, wil ik hier harder aan werken.

Daarnaast zou ik ook nog meer thema-avonden willen organiseren. Ik heb afgelopen jaar een thema-avond mogen organiseren. En dat vond ik persoonlijk heel leuk. Het was educatief, maar ook een goede manier om elkaars standpunt beter te leren kennen. Naast deze activiteit heb ik nog veel meer ideeën. Ik ben nog niet klaar met deze functie. Ik hoop dan ook dat ik nogmaals gekozen word.

Door de corona is het helaas niet mogelijk om elkaar in het echt te zien. Maar schroom niet om een berichtje of mail te sturen als je nog vragen hebt. Ik hoop op jullie steun.

Met rode groet,

Jade Lie a Kwie

 

Functie penningmeester – Anne de Vries

Geachte Jonge Socialisten,

Graag solliciteer ik voor de functie van penningmeester in het bestuur van de Jonge Socialisten Rijnmond. Sinds 2017 ben ik lid bij de JS en de PvdA. In het begin van mijn lidmaatschap ben ik voornamelijk op landelijke congressen geweest. Na anderhalf jaar heb ik mijn lidmaatschap van Fryslân naar Rijnmond laten overschrijven en vanaf toen ook lokaal actief geweest. Nu, na een intermezzo door een exchange, zou ik graag nog actiever worden door deel te nemen in het bestuur.

Als alles volgens plan gaat rond ik dit jaar mijn bachelor in Econometrie en Operations Research af en begin ik volgend jaar met de master Operations Research and Quantitative Logistics. Mijn opleiding is erg  theoretisch en daarom zie ik de functie van penningmeester als een kans om veel te leren en bovendien mijn steentje bij te dragen aan de partij. Voor mij is de PvdA de juiste partij omdat ik links georiënteerd ben, omdat het een van de meest stabiele is en omdat het in tegenstelling tot andere partijen niet polariseert.

Natuurlijk zou ik mijn sollicitatie graag mondeling toelichten.

Met vriendelijke groet,

Anne de Vries

 

Functie bestuurslid communicatie – Afanaisa Martin

Beste leden,

Middels deze brief wil ik graag solliciteren voor de functie van bestuurslid communicatie.

Als allereerste zou ik mijzelf graag willen voorstellen. Mijn naam is Afanaisa Martin, ik ben 23 en een geboren en getogen Rotterdammer die in Ridderkerk woont. Afgelopen januari ben ik afgestudeerd van de Haagse Hogeschool als European Professional en momenteel ben ik werkzaam bij Notubiz als indexeerder en bij Stichting JIJ als beleidsmedewerker. Ook ben ik sinds vorig jaar lid van de JS Rijnmond en de PvdA Rotterdam en draai ik sinds december mee in de talentenklas.

Ik ben lid geworden van de JS en de PvdA omdat ik al een tijdje lid wou worden van een politieke partij, al snel kwam ik bij de PvdA en dus de JS terecht. Toch had ik mijn twijfels en wou ik met iemand van de partij spreken. Het doorslaggevende moment kwam toen ik op 1 juli 2019 een PvdA-stand tegen kwam op het Keti Koti festival in Amsterdam, het liet mij zien dat de partij niet alleen voor diversiteit is maar ook actief het gesprek aangaat met de mensen die tot die diversiteitsgroep behoort. We zijn nu bijna een jaar verder en  ik voel mij meer dan thuis tussen mijn rode broeders en zusters. Door deze positieve ervaring wil ik mij dus nog meer inzetten voor de JS en de PvdA en solliciteren naar een functie in het bestuur leek mij de juiste keuze.

Wat kan ik voor de partij doen? Beginnend wil ik benadrukken dat ik geen half werk lever of de kantjes er vanaf loop. Ik ben van nature erg gedreven en dat reflecteert zich ook in mijn werk. Daarnaast, heb ik de kennis en ervaring opgedaan tijdens mijn studie maar ook in de praktijk om er zeker van te zijn dat ik de verantwoordelijkheid aankan (zie CV). Zo ben ik onder andere verantwoordelijk geweest voor de interne en externe communicatie voor verschillende bedrijven, ben ik afgestudeerd in marketing en communicatie en heb ik in het verleden mogen meewerken aan verschillende social media campagnes zoals #UniversitiesForHorizonEU.

Als ik deze functie mocht bekleden dan zou mijn focus liggen op de frequentie van de communicatie die wij naar buiten brengen. Met regelmaat krijgen we elke week netjes de nieuwsbrief in onze inbox maar de website en de verschillende social media kanalen blijven stil. Jammer, want op deze manier mis je bereik. Het is dan ook mijn missie om de social media kanalen optimaal te benutten, te laten groeien en een legitieme bron van informatie te maken voor de leden van de JS. Ook wil ik meer focus leggen op de timing van de communicatie naar onze leden toe. Er zijn veel verschillende leuken activiteiten die vaak last minute worden aangekondigd waardoor leden de kans missen om te kunnen participeren en hun stem te laten horen. Wat ik wil doen is de activiteiten tijdig aankondigen en promoten zodat iedereen kan mee doen en zodat de partij kan groeien in zowel als waarde als in nummers.

Ik ben er van overtuigd dat met mijn persoonlijke missie, eerdere ervaring en mijn enthousiasme voor de JS (en de PvdA)  weet ik zeker dat ik kan bijdrage aan het succes van de partij.

Met een vriendelijke rode groet,

Afanaisa

 

Functie bestuurslid maatschappij – Ryan Vos

Beste sociaaldemocraten,

Het klinkt misschien cliché, maar bij het zien van de vacature voor bestuurslid maatschappij maakte mijn hart direct een sprongetje. Het is precies de functie waar ik mijn bestuurslidmaatschap een vervolg mee wil geven.

De Nederlandse maatschappij staat namelijk voor grote uitdagingen. Wat mij betreft staan we als land op dan ook op een T-splitsing. Slaan we rechtsaf en kwakkelen we op de huidige manier door? Of slaan we linksaf en zorgen we voor gelijke kansen, een betaalbare woning voor iedereen en de verduurzaming van ons land? Wat mij betreft is dat uiteraard linksaf. En als er één jaar is waarin we kunnen zorgen dat we als land de juiste afslag nemen is dat, met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen, aankomend jaar.

Ik ben dan ook gemotiveerder dan ooit om er met het nieuwe bestuur een topjaar van te maken. Dit keer niet als bestuurslid communicatie, maar als bestuurslid maatschappij. Natuurlijk zal het jaar vooral in het teken staan van campagne voeren, maar ook de lokale issues mogen we niet uit het oog verliezen. Als bestuurslid communicatie wil ik onze leden graag kennis laten maken met Rotterdam. Politieke partijen krijgen vaak het verwijt ver van de maatschappij af te staan. Ik wil graag laten zien dat het ook anders kan. Als politieke jongerenorganisatie is het belangrijk om met onze poten in de modder te staan en de PvdA (en andere politieke partijen) te laten zien hoe het hoort. Op die manier hoop ik dat we er achter te komen welke problemen er spelen in onze stad, waar de oplossingen liggen en vooral hoe we als JS een steentje kunnen bijdragen aan die oplossingen.

Door de coronacrisis lijkt het misschien een eeuwigheid geleden maar afgelopen bestuursjaar hebben we als JS Rijnmond mooie dingen neergezet. Of het nou ging om een bezoek aan de haven of de maandelijkse discussie, er is voor ieder wat wils georganiseerd. Corona heeft er misschien voor gezorgd dat het bestuursjaar als een nachtkaars uit is gegaan, maar wat mij betreft hebben we als huidig bestuur een mooie basis gelegd om op verder te borduren.

Ik hoop jullie allemaal op de digitale ALV te zien en jullie steun te ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Ryan Vos

 

Functie bestuurslid campagne – Renske Heringa

Een digitale handshake

Mijn naam is Renske Heringa, ik ben een 23 jarige Advertising student (op de Willem de Kooning Academie) geboren en getogen in de Den Haag maar trotse bewoner van Rotterdam.

Ik wil deze motivatie brief beginnen met de disclaimer dat ik nog maar net lid ben en het dus niet heel erg voor de hand ligt om mij te kiezen. Toch wil ik graag een gooi doen naar de prachtige positie voor ‘campagne’ omdat, zoals deze motivatiebrief al suggereert, ik toch enorm gemotiveerd ben.

Het is namelijk dat ik een bijzondere achtergrond heb. Voor mijn huidige opleiding studeerde ik op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Op het moment dat ik een stage plek moest vinden kreeg ik voor de grap een vacature van de VVD doorgestuurd. Op dat moment was ik al erg geïnteresseerd in politiek en het actuele nieuws. Om een lang verhaal kort te maken, ik ben aangenomen en heb van het na jaar 2016 tot het voorjaar 2017 stage gelopen (en dus ook de tweede kamer verkiezingen!) Zelf zat ik bij het ‘online team’ waar we ons bezig hielden met al het online content van de VVD.

Maar wat doet zij dan nu bij de JS vraag je je misschien af. Op het moment van solliciteren hield ik mij niet echt bezig met partijen, standpunten en links en rechts. Zodra ik er werkte begon het allemaal al duidelijker voor mij te woorden, waarnaar ik veel discussies voerde met vrienden en mijzelf over standpunten van diverse partijen.

Na een aantal jaar aan de zijlijn te hebben gestaan zou ik mij graag weer willen storten in de politiek. In die jaren ertussen heb ik na gedacht welke partij dan wél bij mij past en ben ik uiteindelijk bij de JS uitgekomen. Deze verkiezingen wil ik graag mijn creatieve powers gebruiken voor standpunten waar ik zelf in geloof. De toekomst voor de huidige student ziet er niet altijd roos kleurig uit, er wordt een economische crisis voorspelt en de meeste gaan dan ook nog gepaard met een enorme studie schulden. De multi culturele stad Rotterdam, die ook wel de armste stad van Nederland wordt genoemd heeft jongeren nodig die vechten voor hun toekomst en gelijke kansen. Wij als, de toekomstige leiders moeten blijven vechten voor beter onderwijs, zeker wanneer wij het beste inzicht hier in hebben. Daarom moeten de jongeren van nu zich juist inzetten voor de politiek voor zichzelf, anderen en de toekomstige student.

Als laatste zou ik graag willen eindigen met een quote van de bekendste advertising man en kunstenaar “They always say time changes things, but you actually have to change them yourself.” – Andy Warhol

Met vriendelijke groet,

Renske Heringa

 

Functie bestuurslid campagne/ functie bestuurslid politiek – Floris van Rolde

Er zijn een aantal redenen voor mijn interesse in een positie als bestuurslid van de Jong Socialisten Rijnmond. De eerste reden is met name idealistisch. Ik wil mij graag inzetten om de ideeën, normen en waarden van zowel de partij als mijzelf uit te dragen. Deze kunnen mijns inziens een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij- juist in deze tijd. Deze maakt namelijk eens te meer duidelijk dat er nog steeds bepaalde groepen in de samenleving zijn die onevenredig hard geraakt worden. Een sociaal beleid zou deze groepen beter beschermen en de samenleving niet alleen eerlijker, maar ook sterker maken. Ik zou graag actief willen bijdragen aan de realisering hiervan.

De tweede reden voor mijn interesse in een positie als bestuurslid komt voort uit mijn interesse in de politiek. Zowel de landelijke- en buitenlandse politiek als de opbouw van politieke systemen interesseren mij. Deze interesse begon al in mijn kinderjaren en is in de laatste jaren alsmaar groter geworden. Eén van de redenen hiervoor is mijn studie. In de vorm van onderzoeken heeft mijn interesse in politiek zich ontwikkeld tot een hobby. Voorbeelden van onderzoeken met een politiek thema die ik heb uitgevoerd zijn:

 1. Een onderzoek naar de overeenkomsten en verschillen van twee leiders in Azië (Gandhi en Soekarno).
 2. Een onderzoek naar de invloed van etnische diversiteit in gebieden op democratie en politieke stabiliteit.
 3. Een onderzoek naar de invloed van de Rastafaribeweging op de politiek en campagnevoering van Michael Manley.
 4. Een onderzoek naar de ontwikkeling van de democratie in Suriname van 1987 tot 2015.

Deze onderzoeken gaven mij veel nieuwe inzichten met betrekking tot de rol van politiek in de samenleving. Mijn wens is om deze academische interesse in politiek een praktische en professionele invulling te geven. Ik zie een positie als bestuurslid van JS Rijnmond als de ideale mogelijkheid om deze wens in vervulling te doen laten gaan. Verder hoop ik dat deze onderzoeken mij kunnen helpen om de positie van bestuurslid naar wederzijdse tevredenheid in te vullen.

De laatste reden voor mijn interesse in een positie als bestuurslid van JS Rijnmond is mijn wil om politiek actief te worden in het gebied waar ik geboren en getogen ben. Ik noem de regio Rijnmond met trots mijn thuis en ik weet zeker dat ik hierin niet de enige ben. De regio heeft, net als andere gebieden, een eigen cultuur. Een cultuur die mij bekend is. Een cultuur waarin plaats is voor de ideeën van de PvdA. Ideeën die ik graag zou willen uitdragen en realiseren.

Met vriendelijke groeten,

Floris van Rolde

 

Functie bestuurslid politiek – Sandro Kovacic

Geachte kiescommissie,

Deze motivatiebrief schrijf ik, omdat ik graag de verantwoordelijkheden van het bestuurslid politiek wil dragen. Mijn doel is om een overtuigende politieke lijn voor onze afdeling uiteen te zetten en onze kameraden te trainen tot goede debaters.

Mijn naam is Sandro Kovacic, ik ben 23 jaar en ik studeer met veel plezier bestuurskunde aan de EUR. Namens de PvdA Krimpenerwaard ben ik benoemd tot duo-raadslid in mijn gemeente en daarnaast ben ik actief in de talentenklas van de PvdA Rotterdam.

Toen ik hoorde van deze vacature werd ik meteen enthousiast, omdat dit een grote kans is om nog meer bij te dragen aan onze partij.

Er is genoeg goed in de wereld, maar veel dingen moeten nog verbeterd worden. Ik geloof in een eerlijke, rechtvaardige en solidaire toekomst. Mijn motivatie om bestuurslid te worden, is dat ik actief aan deze toekomst wil bouwen. Het geeft mij enorm veel energie om ons gedachtengoed te verspreiden onder jongeren en onze kameraden te inspireren.

Als bestuurslid politiek ga ik dolgraag aan de slag, omdat ik zeer overtuigd ben van onze rode waarden. Ik wil hard werken aan een heldere politieke lijn van de JS, omdat ik het essentieel vind dat wij een overtuigend verhaal hebben. Anderen proberen te overtuigen van ons gedachtengoed doe ik daarom ook met veel passie.

Bedankt voor jullie tijd. Graag kom ik mijn motivatie toelichten en beantwoord ik jullie vragen in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

Sandro Kovacic

 

 

Categorieën: Uncategorized