It giet net oan. Fries voor “het gaat niet door” en kenmerkend voor de bereikbaarheid van dorpen door heel Nederland. Veel van mijn medestudenten in Rotterdam die hemelsbreed maar tien kilometer van de universiteit wonen zijn anderhalf uur tot twee uur onderweg. Ochtendcolleges worden hiermee een vroege grap. Maar het is des te schrijnender dat gebieden ontvolken door het gebrek aan diensten of de bereikbaarheid van deze diensten.
In dit probleem zijn we echter niet alleen, ook landen als Duitsland en Frankrijk kampen met een leegloop vanuit dorpen naar steden. Voor een deel komt dit door verminderde werkgelegenheid in dorpen. Om ervoor te zorgen dat mensen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en werken, is een goed werkend openbaar vervoer cruciaal. Het kan toch niet zo zijn dat je per sé een auto moet hebben om je te verplaatsen?
Een optie is om het openbaar vervoer goedkoper te maken voor burgers. De stijging in economische activiteiten in plattelandsgemeenten kunnen deze maatregel compenseren. Echter zijn er volgens Michelle Avary, hoofd Autonome en Stedelijke Mobiliteit bij het World Economic Forum, creatieve oplossingen beschikbaar.
Ten eerste aanbod op maat: zelfrijdende diensten en bussen en andere vormen die aansluiten op elkaar. Bijvoorbeeld kleine bussen die aansluiten op grotere bussen.
Ten tweede kan men uitgaan van public-private partnerships, regionaal en regionale aanbieders van openbaar vervoer. Door de input van gemeenten weten deze aanbieders wat er zwaar weegt voor inwoners. Elk gebied is immers uniek.
Tot slot kan men efficiënt verminderen bij beperkte winstgevendheid. Zorg ervoor dat dorpskernen en winkels, bedrijven en andere plekken die belangrijk zijn voor het dorp of de wijk bediend worden.
Het luisteren naar gemeenten is cruciaal voor het slagen hiervan. Een goede stap om dit te bereiken is door gemeenteraadsleden aan te moedigen de zorgen van burgers te uiten. Een ander voordeel is dat burgers hierdoor voelen dat de overheid aan hun kant staat en actief zoekt naar oplossingen. Burgers weten beter wat er nodig is en over welke lijnen wanneer goed moeten aansluiten. Tijdens het spitsuur is dit immers anders dan wanneer men in het weekend gaat winkelen in de stad of juist het dorp.
Laat dit weten aan provincies die de aanbestedingen verstrekken aan busmaatschappijen, zodat indien er lijnen geschrapt worden deze wel “slim” zijn. Zoveel mogelijk mensen bedienen maar toch besparen in kosten. Win-win.
Met deze tips blijft het leven voor burgers buiten de grote steden actief, productief en positief. Het welzijn van burgers blijft voor winst gaan.
Categorieën: Uncategorized