Geen schipholtoestanden op de EUR

JS Rijnmond is bezorgd over de geruchten rondom antifraudemaatregelen van de EUR. In navolging van het Erasmus MC gaan alle faculteiten en examencommissies nagenoeg zelfde antifraudemaatregelen van het Erasmus MC overnemen. Dit betekent dat gebruik van eigen pennen, markeerstiften en horloges verboden worden. Ook wordt detectieapparatuur geplaatst bij de toiletten om studenten “digital te fouilleren” voor mobiele telefoons.

JS Rijnmond steunt fraudebestrijding maar is van mening dat privacy van studenten in het gedrang komt. Volgens de JS Rijnmond zijn de maatregelen zeer inefficiënt en bovendien niet effectief, terwijl ze wel comfort en privacy van de studenten in gevaar brengen. Volgens examencommissie van het Erasmus MC zijn eigen pennen bijvoorbeeld verboden omdat ze bang zijn voor gebruik van “camera pennen”. “Er komt wellicht 1 keer per zoveel jaar voor dat iemand met een “camera pen” fraude probeert te plegen, maar nu moet iedereen boeten.”, zegt Matin Daftari, secretaris van JS Rijnmond en Ex Raadslid van de Erasmus Universiteit.

Daftari, destijds raadslid van de Universiteitsraad EUR, had een jaar geleden tijdens verscherping van examenregels van het Erasmus MC, vragen gesteld aan het College van Bestuur (CvB) van de EUR of het CvB van plan was om de maatregelen van Erasmus MC ook EUR breed door te voeren. Toenmalige Rector heeft destijds gezegd dat het CvB geen intenties had om de regels EUR breed door te voeren.

Ook had Daftari gevraagd naar cijfers en feiten van de verscherpte regels en hun effectiviteit, maar die waren niet aanwezig. Volgens bronnen was het “niet te zeggen of de fraude afgenomen was door de maatregelen. Het is vooral de bedoeling dat fraude afneemt als studenten indruk hebben dat de opleiding ‘in control’ is op dit vlak.”

Daftari: “het is dus vooral bedoeld als bangmakerij, of ze moeten de cijfers en feiten bekend maken hoe ze tot hun conclusies gekomen zijn. In plaats van “Schiphol toestanden” met detectieapparatuur, is het veel effectiever om bijvoorbeeld het toetsingssysteem te veranderen.” Volgens Daftari gebruikt men op het Erasmus MC geen verschillende toetsversies: “Je hebt dan geen camera pen nodig om van je buurman af te kijken. In plaats van verbieden van pennen en stiften, moeten ze bijvoorbeeld verschillende toetsversies maken. Zo stop je niet allen de “James Bond-student met een camera pen” maar ook de “gewone” afkijkers.”

JS Rijnmond is van mening dat universiteiten en andere onderwijsinstellingen fraude systematisch en duurzaam moeten bestrijden. Maatregelen zoals verbieden van pennen zijn tijdelijk omdat de tactiek van fraudeurs weer verschuift, terwijl zulke regels veel discomfort met zich meebrengen voor alle studenten. Systematisch aanpakken van fraude en verandering in toetsingssysteem is echter blijvend.

Categorieën: Uncategorized, Zorg

Doe mee

De Jonge Socialisten in de PvdA is de politieke jongerenorganisatie van de Partij van de Arbeid. Voor slechts €5 ben je een jaar lid!

Ik wil lid worden!
Ik wil meer weten