Het bouwen begint nu!

1024px-Stemformulier_2012

Beste mensen,

Gisteren is er iets gebeurd wat wellicht niet helemaal onverwachts kwam, maar alsnog voelt de waarheid harder dan de verwachting. Na het hebben genomen van een keiharde beslissing was het zover: twee partijen zouden Nederland weer uit de crisis halen, en zo snel mogelijk. En niet zomaar twee partijen, maar de traditionele aartsrivalen PvdA en VVD. Een zeer opvallende formatie gezien de verkiezingen die daaraan vooraf gingen. Samsom en Rutte maakten elkaar uit voor alles en nog wat. Ik kan me het nog goed herinneren. Het was meneer Samsom die de ene week zei: “Als de VVD aan de macht komt, zullen de allerarmsten keihard getroffen worden”, een aantal dagen later meneer Rutte aan diezelfde tafel: “De middenklasse is de motor van onze economie, en die motor wil Samsom keihard gaan aanpakken.” Uiteindelijk zouden deze twee heren toch het politieke bed delen, ondanks alle meningsverschillen.

Door dit verbale avontuurtje onder de lakens heeft PvdA veel kiezers in de steek gelaten, gezien het laatste resultaat.

Ik ben zelf een 17-jarige jongen die pas een paar jaar komt meekijken. Echter, heeft de PvdA in mijn ogen 4,5 jaar geleden een zeer pittig, maar vooral een  zeer dapper besluit genomen. In mijn zoektocht een jaar geleden naar dé partij die bij mij zou passen, lette ik op twee dingen; de partij moest links zijn én er staan wanneer er moeilijke beslissingen genomen moeten worden. En aan die twee criteria voldeed de PvdA. Als ik met mensen spreek over de PvdA, is het eerste wat uit de mond komt: “het was een grote en domme fout om 4,5 jaar geleden in het kabinet te stappen.” Wanneer ik dat hoor vraag ik direct, het is ondertussen een automatisme geworden: “Wat voor regering was er dan geweest volgens u, een middenrechtse regering? Hoeveel eigen risico zou uw moeder dan hebben moeten betalen? De PvdA is volgens mij juist de partij die opstond toen het nodig was, in een tijd waar we 65 miljoen euro per dag teveel uitgaven!” Nu is de financiële situatie in ons land gezond en valt er eindelijk wat te verdelen. En juist deze verkiezing bood de partij de kans om dat op een eerlijke manier te doen.

De PvdA was de partij die wist dat ze veel last zouden krijgen van deze samenwerking. De partij die wist dat een groot deel van hun achterban niet blij zou zijn, die wist dat ze dag in dag uit moest onderhandelen met hun tegenovergestelde, die wist dat ze juist nu keiharde tijden zou meemaken zo vlak na de crisis en die wist dat ze bij de eerstvolgende verkiezing tegen de stroming in met een glimlach op het gezicht de rode zielen weer moest winnen.

Uiteindelijk is dat laatste dus niet goed gelukt, maar welke rode ziel ze niet is verloren, is die van mij. Juist nu, nadat de partij ons meer dan 70 jaar lang strijdvaardig heeft vertegenwoordigd in goede en slechte tijden, moeten wij als achterban pal achter de partij gaan staan met de gezamenlijke gedachte in ons hoofd: de sociaaldemocratie zal terugkomen en het bouwen begint nu!

Goedenavond aan iedereen gewenst en alvast fijne socialistische dromen om de nachtmerrie van afgelopen nacht te compenseren.

Reda

 

Categorieën: Algemeen, Nieuws, Politiek

Doe mee