Interview Dominique Jongbloed #31 Kandidaat Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Interview door Berber de Bruin met de nummer 31 van de PvdA Rotterdam

Schermafbeelding 2022-03-14 om 11.01.00

Wat doe je in je dagelijks leven?  

Op dit moment volg ik de opleiding voor onderwijsassistent, daardoor sta ik ook een aantal keer per week voor de klas. Daarnaast ben ik sinds kort bestuurslid voor de JS Rijnmond. Verder vind ik het leuk om de politiek te volgen, maar ook om te gamen. 

 

Alhoewel je erg actief bent, zit je eigenlijk nog niet zo lang bij de PvDA. Waarom heb je hiervoor gekozen? 

Ik zit sinds Mei 2021 bij de Jonge Socialisten, na het zien van een post op social media. Hiervoor had ik al interesse in de politiek en zo kwam ik bij de PvDA uit. Ik heb niet gekozen om op plek 31 van de lijst te staan, maar als starter werd ik op deze plek geplaatst. Dit is ook pas het begin; het is mijn ambitie om ooit de Tweede Kamer in te gaan. 

  

 

Een van de thema’s die jij erg belangrijk vind, is het verbeteren van lhbti-rechten. Zelf maak jij ook deel uit van deze gemeenschap. Hoe was het om als lhbti’r op te groeien in Rotterdam? 

Rotterdam is een diverse en inclusieve stad; dat betekent ook dat er zowel accepterende mensen zijn als minder tolerante. In Lombardijen heb ik die acceptatie ook een beetje gemist, samen met een stukje vrijheid. 

Voor mij is het niet altijd makkelijk geweest hier. Ik wist bijvoorbeeld al vanaf mijn 16de dat ik naast meisjes, ook op jongens viel, maar ik durfde pas vrij recentelijk, toen ik 23 was, uit de kast komen. 

 

Wat denk je dat de politiek kan doen om Rotterdam een fijnere plek te maken voor lhbti’rs? 

Ik denk dat de gemeente nog een grotere rol kan spelen bij de acceptatie van de LHBTI-gemeenschap in Rotterdam. Er zijn wel al goede dingen gebeurd, ook op landelijk niveau, zoals het ondertekenen van het COC Regenboog akkoord. De PvDA zelf heeft ook het stembusakkoord ondertekend, wat eigenlijk inhoudt dat de partij belooft zich hard te maken voor de rechten van lhbt’ers. In Rotterdam zelf hebben we Mats Bergman- de Zwart, die op nummer 19 als hoogste lhbti’r op de lijst staat. 

Aan de andere kant is het zo dat er nog steeds veel geweld is tegen lhbti’rs, waar weinig op wordt gehandeld. Als de PvDA in Rotterdam in de coalitie komt, moeten we de burgemeester oproepen om meer op dit vlak te doen. Dit kan door bijvoorbeeld campagne te voeren; niet alleen in samenwerking met de politie, maar ook met buurtvaders en -moeders. Door initiatieven in de wijken zelf uit te voeren bereik je de meeste mensen. 

Nu is dat extra belangrijk, omdat Rotterdam dit jaar  is uitgekozen om Roze Zaterdag te organiseren, een evenement dat sinds eind jaren 70 elk jaar wordt georganiseerd als een soort demonstratie voor de verbetering van lhbti-rechten. Amsterdam staat misschien eerder bekend als ‘roze’ stad, maar Rotterdam kan op dit gebied ook haar kwaliteiten laten zien. 

 

Nu even terug naar je eigen wijk, Lombardijen. Wat voor soort veranderingen zou je daar willen doorvoeren? 

Binnen Lombardijen hoop ik dat er meer acceptatie zal komen. Je zou namelijk niet alleen op Pride jezelf moeten kunnen zijn, maar 24/7, dus ook binnen je eigen wijk. Als bestuurslid wil ik mij bijvoorbeeld inzetten voor pride-dagen, zoals de dag van de transzorg.

Bovenal wil ik ervoor zorgen dat iedereen gelijk is en dat ook kan laten zien aan anderen. 

 

Wat is je favoriete plek in Rotterdam? 

Op dit moment ben ik heel erg trots aan het worden op de Willemskade, dit is steeds meer een ontmoetingsplek aan het worden voor lhbti’rs. Daarnaast vind ik het park bij de Euromast erg mooi. 

Als laatste kijk ik uit naar de ontwikkeling van het park bij de Maashaven; ik ben namelijk een echte natuurfreak.

 

Tot slot: Is er nog een boodschap die je wilt meegeven aan de kiezer? 

Het maakt niet uit op wie je stemt, stem met je hart, en laat deze stem niet verloren gaan voor de stad waar je van houdt. 

 

Categorieën: Uncategorized

Doe mee