Interview Pelle Ram #17 Kandidaat Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Interview door Berber de Bruin met de nummer 17 van de PvdA Rotterdam

Schermafbeelding 2022-03-14 om 10.56.02
  • Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? 

Mijn naam is Pelle Ram. In het dagelijks leven ben ik politiek medewerker voor de PvDA; dit doe ik nu een maand. Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het voorbereiden van debatten en het lezen van stukken. Hiervoor heb ik veel andere dingen gedaan, maar nu ben ik pas echt op mijn plek, als politiek dier. Voorheen was het niet aan mij om mijn (politieke) mening te geven op werk. Hier word ik juist uitgedaagd om dat te doen, dus ik zit echt helemaal op mijn plek. 

 

  • Je hebt ook in Italie gestudeerd. Heb je daar nieuwe inzichten gekregen over beleid?

Ik heb daar nieuwe manieren geleerd om te kijken naar bestuur. In Nederland is er bijvoorbeeld veel meer sprake van polderen, terwijl er in Italië juist vaker sprake is van bureaucratie. Mensen zijn ook meer geïnteresseerd in de Europese Unie en hebben een breder historisch perspectief, ze kijken verder dan vanaf alleen de twintigste eeuw. Daar kunnen we in Nederland nog wel wat van leren, net zoals van de manier waarop mensen uit Italië zich diplomatieker opstellen tegenover andere landen of personen met een andere mening. 

Andersom kan Italië ook van ons leren: hier is de overheid toegankelijker, terwijl het daar moeilijker kan zijn om dingen  te regelen.

 

  • Wat onderscheid jou van andere kandidaat-raadsleden 

Deze vraag vind ik lastig om te beantwoorden, ik wil namelijk geen andere mensen naar beneden brengen. Ik denk dat mij niet persé onderscheid van de andere kandidaten op gebied van persoonlijkheid of studie, maar eerder door de thema’s waar ik mij op richt. Veiligheid staat namelijk niet altijd even hoog op de agenda van de PvDA. 

 

  • Veiligheid is een belangrijk thema voor jou. Is dit op een speciale manier zo gekomen of heeft dit jou altijd geïnteresseerd?

In Nederland nemen we veiligheid een beetje voor lief; we denken dat erge dingen hier niet kunnen gebeuren, maar uiteindelijk kan het toch, zoals we hebben kunnen zien met de coronacrisis. Dit werd mij nog duidelijker gemaakt toen ik terugkwam uit italië, waar het virus al heel hard had toegeslagen. In Nederland wordt er bijvoorbeeld ook weinig geld aan defensie uitgegeven. Naar mijn mening is veiligheid een kerntaak van de overheid, daar mag best meer aandacht naar. 

 

  • Veiligheid is vaker een ‘rechts’ thema. Wat zou een sociaaldemocratische oplossing zijn?

Een rechts idee van veiligheid gaat meer over het straffen van mensen. Ik zie dit meer als de rol van de rechter, dus niet van de politiek.

Een betere oplossing zou zijn om te investeren in kwetsbare wijken, door bijvoorbeeld inleveracties voor messen te houden. Overigens zie ik ook het nut van het inzetten van meer politie. 

Partijen zoals D66 en VVD willen vaak meetbaar resultaat zien wanneer het gaat om het verminderen van criminaliteit, maar soms is het ook goed om beleid te voeren vanuit een bepaald gevoel van vertrouwen. Er zit wel een grens aan: je moet crimineel gedrag niet goed praten. Uiteindelijk gaat het om een combinatie van aanpakken en preventie: criminelen zijn in weze niet superslecht, maar ook niet alleen een product van een omgeving. 

Neem bijvoorbeeld straatintimidatie; dit heeft veel te maken met straatcultuur. Je kan dit aanpakken door er op school al vroeg bij te zien en mensen een positief toekomstbeeld te geven. Wanneer er zo’n soort conflict is met een ander soort cultuur, is het belangrijk om enerzijds verschillen te erkennen, maar ook om met elkaar in gesprek te blijven. 

 

  • Waar heb je het qua beleid zien misgegaan in jouw wijk afgelopen jaren

Ik woon in Carnisse, waar ik niet helemaal blij met het woonbeleid. Er zijn hier veel kleine huisjes, die overigens prima zijn, maar waar teveel mensen samen wonen. Vaak zijn dit Oost-Europese migranten, die geen binding hebben met de wijk. De gemeente draagt nu de lasten van werkgevers die hun arbeidskrachten niet voldoende betalen en slecht huisvesten. 

Iedereen is welkom om in Rotterdam te komen werken, maar ik denk dat wij onszelf wel kunnen afvragen wat voor soort economie wij hier willen. Mij lijkt het beter om in te zetten op innovatie en duurzaamheid met sterke contracten in plaats van op bedrijven die succesvol zijn door uitbuiting. Daar hebben zowel de arbeiders als de gemeente uiteindelijk profijt van. 

 

  • Wat vind je het mooiste aan Rotterdam? 

Ik vind de Rotterdamse mentaliteit heel fijn; Als je in Amsterdam de weg kwijt raakt, spreekt niemand je aan, maar in Rotterdam gebeurt dat wel.

 Rotterdammers zijn heel sociaal, dragen op het hart op de tong. Daar heb ik bewondering voor

 

  • Is er nog een boodschap die je aan de kiezers wilt meegeven?

Blijf in gesprek met mensen met wie je het niet eens bent. 

Ik houd niet van polarisatie en mensen die niet meer luisteren naar anderen omdat hun mening zo sterk is.

 

 

Categorieën: Uncategorized

Doe mee