Interview Sandro Kovačić #1 Krimpenerwaard Kandidaat Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Interview door Berber de Bruin

Schermafbeelding 2022-03-14 om 10.58.27

Sandro Kovacic is 24 jaar en woont al bijna heel zijn leven in Krimpenerwaard. Hier is hij ook lijsttrekker van de lokale PvDA. 

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Eigenlijk ben ik op dit moment vooral bezig met politiek. Zelfs in mijn vrije tijd lees ik graag boeken hierover. Daarnaast spreek ik graag af met vrienden en familie, om samen te gaan eten bijvoorbeeld. Helaas proef ik nu niks meer doordat ik een tijd geleden corona heb gehad.

Verder doe ik aan zaalvoetbal met vrienden die ik nog van het vwo ken.

Je woont al bijna heel je leven in Krimpenerwaard. Wat bevalt je het meeste aan deze plek? 

Het fijnste aan in Krimpenerwaard wonen vind ik toch wel de samenhorigheid die ik er ervaar. Ik voel mij er heel erg veilig en thuis. Wanneer je ergens komt, is er altijd wel iemand die je kent. Misschien niet persoonlijk, maar wel van gezicht.

Ik zag dat je ook geïnteresseerd bent in duurzaamheid. Wat voor soort duurzame 

veranderingen wil je doorvoeren in Krimpenerwaard?

In Krimpenerwaard zijn wij de enige partij die de noodzaak van windmolens inzien; andere partijen zien dit alleen als vervuiling. Wij zien het juist een manier om de energietransitie betaalbaar te houden; windmolens zijn namelijk effectiever dan zonnepanelen, bijvoorbeeld, omdat ze ook in de nacht energie kunnen opwekken. Wel willen we inwoners zo min mogelijk belasten door windmolens niet al te veel te verspreiden en bij de plaatsing samen te werken met landbouw architecten.

Een andere ambitie van PvDA Krimpenerwaard om te verduurzamen is door huizen massaal te isoleren. Hierbij willen wij eerst beginnen met de huizen die er het slechtst aan toe zijn, omdat juist die het meeste kunnen profiteren van betere isolering.

Ik merk wel dat ik door mijn eerdere ervaring met natuurkunde nog een beter verder kijk dan mijn partijgenoten wat betreft de energietransitie. Zo ben ik bijvoorbeeld geïnteresseerd in kernfusie als vorm van energie-opwekking.

Je bent al langer bezig met politiek, maar je hebt ook nog een tijdje sterrenkunde gestudeerd. Wat heeft je uiteindelijk gemotiveerd om juist meer de politieke kant op te gaan door bestuurskunde te gaan studeren?

Toen ik nog natuur- en sterrenkunde studeerde hebben we samen met de studie een reis naar Londen gemaakt, waar we ook langsgingen bij Oxford University. Hier kwam ik erachter dat het werk van een natuurkundige eigenlijk voornamelijk bestaat uit het analyseren van data, terwijl je maar een aantal dagen per jaar ook echt data verzameld. Ik vind natuurkunde leuk als vak, maar ik wilde niet heel de dag achter de pc zitten. Tegelijkertijd wilde ik ook meer doen aan ongelijkheid in Nederland, en dan specifiek in Krimpenerwaard. Die heb ik ook zelf kunnen ervaren. Je hebt een aantal wijken met grote huizen, terwijl er een paar meter verderop sociale huurwoningen staan. Ik denk dat de politiek een grote rol kan spelen bij het verminderen van deze ongelijkheid.

 

Hoe verschilt de politiek in Rotterdam met die in Krimpenerwaard?

Ja, er zijn zeker verschillen. Iedereen kent elkaar, dus het gevoel in de raadszaal is persoonlijker. Daardoor is de omgang tussen de partijen ook beter; er is vaak consensus. Een ander verschil is het grote aantal (christelijke) gezelschap verenigingen; hier treffen mensen elkaar ook, het bindt ze. In Rotterdam leven mensen juist meer voor zichzelf.

Wat  wel jammer is dat er in Krimpenerwaard minder jongeren actief zijn in de politiek.

Zijn er nog andere thema’s waar jij gepassioneerd over bent? 

 Ik maak mij geregeld zorgen over het VVD-beleid, waarbij veel wordt gehamerd op eigen verantwoordelijkheid. Om bepaalde steunpakketten te kunnen gebruiken, zoals een gratis fiets of laptop, moeten mensen meestal zelf hulp aanvragen. Hierbij stuiten we echter op één probleem: niet iedereen is in staat hiertoe.

Niet iedereen kan dus fatsoenlijk leven zonder hulp, en de gemeente zou dus eigenlijk automatisch steun moeten aanbieden. Hoe dieper je in de problemen raakt, hoe moeilijker het ook is om hulp te krijgen die voldoende effect heeft.

Ik zou graag zien dat er weer meer aandacht gaat naar de individu; de marktwerking in de zorg moet weg. 

Categorieën: Uncategorized

Doe mee