Jonge Democraten zijn selectief verontwaardigd

 

In een opinie vrijdag in het NRC openen de Jonge Democraten Rotterdam de aanval op PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het is sneu om te zien hoe de ‘liberalen’ hun eigen ongemak proberen te verbloemen door met de vinger naar een ander te wijzen.

Toegegeven, als Jonge Socialisten Rijnmond moeten ook wij soms slikken als we lezen over het handhavingsbeleid van onze burgemeester. Zo zijn de massale arrestaties van Feijenoordsupporters niet meteen iets waar we trots op zijn.  Desalniettemin is dat wat de Jonge Democraten hier proberen te doen niets meer dan een laffe profileringsstreek.

Allereerst is Aboutaleb als burgemeester een zelfstandig bestuursorgaan. Dit betekent, kort gezegd, dat hij een onafhankelijk lid is van het college van B&W. Beweren dat hij het beleid van de PvdA uitvoert is dan ook absoluut nergens op gebaseerd. Het is juist de PvdA die vaak kritiek heeft op zijn stellige uitspraken wat betreft extremistische jongeren. Bij zijn zelfstandige positie als bestuursorgaan komen ook aparte bevoegdheden kijken. Zo is de burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid; het is dan ook in deze rol dat hij besluiten neemt over bijvoorbeeld de horeca. We moeten blij zijn dat Aboutaleb niet vanzelfsprekend handelt in lijn met het college, want dit betekent dat hij zijn taakomschrijving heeft begrepen! De uitlatingen van de Jonge Democraten laten dan ook vooral hun eigen gebrek aan staatsrechtelijke kennis zien.

Volgens mij is het dan ook iets anders wat het echte probleem is van de Jonge Democraten (en ook van D66). Niet Aboutaleb, maar het college samen met het CDA en Leefbaar Rotterdam is datgeen wat wrijving veroorzaakt. Sinds D66 samen met Leefbaar Rotterdam in het stadsbestuur zit is er niet veel meer over van het voorheen sociaal liberale geluid. Op sociale onderwerpen zoals het armoedebeleid of de toenemende inkomensongelijkheid hoor je D66 nauwelijks meer. Ook op liberale onderwerpen zoals de vluchtelingenopvang laten de ‘liberalen’ zich muilkorven door Leefbaar Rotterdam.

De uiting van kritiek in het NRC lijken er vooral op gebrand te zijn om de PvdA aan te vallen. Het meeste blijkt dit nog wel uit de laatste alinea van het artikel “Rotterdam beleeft momenteel een unicum: een coalitie zonder PvdA.” Waar D66 landelijk ageert tegen Geert Wilders en diens PVV, besturen ze hier in Rotterdam samen met PVV-light Leefbaar Rotterdam. Een moreel kompas lijkt te ontbreken: D66-leider noemde de Rotterdamse coalitie al eens een “interessant experiment”. Op het moment dat we politiek gaan zien als een experiment, hebben we sterke leiders zoals Aboutaleb nodig die de stad richting weten te geven.

Lars Klappe
Vicevoorzitter & Secretaris

 

 

Categorieën: Opinie, Politiek

Doe mee

De Jonge Socialisten in de PvdA is de politieke jongerenorganisatie van de Partij van de Arbeid. Voor slechts €5 ben je een jaar lid!

Ik wil lid worden!
Ik wil meer weten