Laura Jak: “Niet lullen, maar poetsen!”

12957444_10208954263676019_5769966968420052059_o

“Niet lullen, maar poetsen”. Het mantra van Rotterdam dat mij werd meegegeven toen ik afgelopen januari naar de stad verhuisde. De stad van 170 nationaliteiten, waar ik dus nog maar net woon en zelf dan ook geld als import – van buiten de Randstad ook nog. Diversiteit is wat de stad siert. Diversiteit in mensen, maar ook in de gebouwen, in de wijken, in de kunst, in de natuur, in de bedrijvigheid, in de omgeving. Die diversiteit huist ook in de inwoners en de geest van de stad: Wie meepoetst hoort erbij.

Helaas zit er momenteel een college waar ook Leefbaar Rotterdam onderdeel van uitmaakt, een partij die constant verschillen benadrukt en daar ook maatregelen aan verbindt. Een voorbeeld hiervan is de Woonvisie, waarin staat dat alle sociale-huurwoningen het centrum van de stad uit moeten. Er moet plaatsgemaakt worden voor moderne hoogbouw voor de meer welgestelde Rotterdammer. De mensen die genoodzaakt zijn een sociale-huurwoning te huren worden hierdoor feitelijk verbannen naar de randen van de stad. Dit is wat mij betreft volstrekt onacceptabel. Wat Rotterdam zo mooi maakt is juist dat alles en iedereen naast elkaar leeft, en dat sociale huurwoningen onderdeel zijn van alle delen van de stad. De dikte van je portemonnee mag wat mij betreft niet allesbepalend bepalend zijn voor de wijk waarin je komt te wonen.

De diversiteit die de stad zo eigen is, is ook altijd een onderdeel geweest van de PvdA. De partij is gebouwd om verschillende stromingen te verbinden, om mensen van alle achtergronden samen te brengen, en bovenal om eensgezind vooruit te gaan. Sinds 2014 maakt een rechts college de dienst uit in Rotterdam. Bovendien is het maatschappelijke debat ook op landelijk niveau de afgelopen jaren verruwd. Kijk bijvoorbeeld naar hoe de VVD en het CDA in de verkiezingscampagne de PVV na zijn gaan praten. Islamofobie en discriminatoire taal zijn allang niet meer exclusief voorbehouden aan de meest rechtse partij in ons politiek bestel. Beide ontwikkelingen vragen om een krachtig tegengeluid van de PvdA in Rotterdam. Onze partij moet staan voor een agenda die diversiteit niet vreest, maar juist viert. De partij dient zich altijd keihard te verzetten tegen discriminatie, racisme, seksisme en homofobie. De partij moet zich niet alleen in het stadhuis laten horen, maar juist met dit verhaal de straat op gaan.

Bij die strijd hoort het consequent opstaan voor gelijkheid en voor de diversiteit van de stad, in alle gevallen, en het veroordelen en bestrijden van elke vorm van discriminatie. De diversiteit is iets om te beschermen, daarvoor moet de PvdA Rotterdam constant de strijd blijven voeren. Hiervoor moet de partij meer het stadhuis uit, de straat op, de buurten in, in contact staan met verschillende gemeenschappen in de stad. De PvdA Rotterdam moet weer onderscheidend zijn als het over diversiteit gaat. De partij moet niet alleen praten over diversiteit maar het zich ook eigen maken, in de mensen die de partij vertegenwoordigen en de mensen die aan tafel zitten, in de activiteiten die de partij organiseert en de activiteiten die de partij bezoekt, in de organisaties waar de partij mee samenwerkt. De PvdA moet zich laten adviseren en inspireren door een breed publiek uit de Rotterdamse samenleving. En dan voor elk thema, niet alleen als het over diversiteit gaat. Iedereen woont in dezelfde stad en iedereen heeft te maken met zorg, wonen, vervoer, onderwijs, duurzaamheid, cultuur, etc. Laat iedereen dan ook meedenken en meedoen.

Voor de diversiteit van Rotterdam, omdat het de stad zo ontzettend mooi maakt. Hiervoor moeten we weer onderscheidend zijn, met een duidelijk verhaal, waar de partij consequent en eensgezind voor staat. De PvdA Rotterdam moet het contact opzoeken met alle lagen van de Rotterdamse samenleving en zich daardoor laten inspireren. Voor een activistische en diverse partij. Niet te veel lullen en vooral veel poetsen.

Laura Jak

 

Categorieën: Diversiteit & Emancipatie, Gast Column, Opinie, Politiek

Doe mee

De Jonge Socialisten in de PvdA is de politieke jongerenorganisatie van de Partij van de Arbeid. Voor slechts €5 ben je een jaar lid!

Ik wil lid worden!
Ik wil meer weten