“NOUS SOMMES DES CITOYENS DU MONDE”.

10320592_10154210872116840_6681181563215671037_n

Dat ene moment, toen dat gebeurde, waar was jij toen? Zullen we ons die vraag in de toekomst ook stellen over de aanslag van afgelopen vrijdag in Parijs? Voor mijzelf kan ik die vraag beantwoorden met het antwoord: ‘ja, waarschijnlijk wel’! Ik was namelijk zelf in een theater aan het kijken naar een film. Een film over de massavernietiging van de Joden. ‘Son of Saul’ een enorm heftige film over de holocaust. De film zoomt in op een groep mannen die de ‘stukken’ moet aanleveren alvorens ze de gaskamers betreden. Die heftige film heeft diepe indruk gemaakt. Nog beduusd van alle heftigheid liepen we de zaal uit. Vanaf de balustrade zagen we een hele groep mensen stijldansen en genieten van hun vrijdagavond.

Op datzelfde moment voelde ik mijn telefoon trillen. Het ene bericht volgde na het andere. RTL, CNN en de NOS rapporteerde over de gebeurtenissen in Parijs ‘met mogelijk véél doden’. De feestelijke stemming was er voor mij direct af. Dit is fout, en goed fout ook! Eenmaal thuisgekomen zijn we de ontwikkelingen blijven volgen. Op mijn netvlies staat het beeld rond middernacht. Op de achtergrond waren de agenten al bezig met de bestorming, maar de media mochten daar op dat moment nog niks over zeggen. Enkele minuten later volgde weer opnieuw push-up berichten. Rond de klok van half 2 vond RTL het genoeg en staakten ze de uitzending.

Nog steeds beduusd zat ik op de bank. Boosheid, angst, verontwaardiging en in shock, het zijn de emoties die mij bij zullen blijven. Een mooie en gezellige avond is voor velen zo omgeslagen en is veranderd in een nachtmerrie. Het idee dat dit zomaar kan, is angstaanjagend. Logisch, want dit staat zo haaks op het vieren van het leven. Toch denk ik dat we ons leven niet moeten laten leiden door angst, angst is namelijk een heel slechte raadgever. Het besef echter dat we continu moeten blijven vechten voor democratie en vrijheid, werd mij deze avond wel opnieuw duidelijk.

Paris is about life. Nous sommes des citoyens du monde. Als Rotterdammer ben ik net als een Parijzenaar een wereldburger. We zijn helaas opnieuw getuige van een verschrikkelijke gebeurtenis. Heftige aanslagen op onze vrijheid en onze beschaving. En dit is er eentje die zeker niet in de koude kleren gaat zitten.

Natuurlijk, elke aanslag is verschrikkelijk en onmogelijk te begrijpen. Toch ben ik ervan overtuigd dat juist deze aanslag een aanval is op onze manier van leven. Onze vrijheid, onze beschaving en democratie staat onder grote druk. Radicale ideeën vieren hoogtij en ik vind dat beangstigend. Toch kies ik ervoor om het leven te blijven vieren omdat ik geloof dat uiteindelijk onze waarden sterker zijn dan moordlustigheid of haatzaaierij.

Op dat wij niet vergeten de onschuldigen die zonder het zelf te willen hiervoor hun leven gaven. Verenigd zijn we in onze waarden, democratie en vrijheden en die geven we niet prijs, voor welke idioterie dan ook!

Geschreven door Ruben Smit

Categorieën: Nieuws, Opinie

Doe mee

De Jonge Socialisten in de PvdA is de politieke jongerenorganisatie van de Partij van de Arbeid. Voor slechts €5 ben je een jaar lid!

Ik wil lid worden!
Ik wil meer weten