Vluchtelingen, jullie zijn veilig en welkom hier!

12696960_531575210337899_727316148078560195_o

Kent u dat gevoel, dat gevoel dat u heel boos bent en je eigenlijk niet goed weet hoe je moet reageren. Nou dat gevoel had ik vanavond na het lezen van een ‘tweet die impliceert dat gaskamers de oplossing zijn tegen het vluchtelingenprobleem’. In een eerste reactie wil je kwaad met kwaad bestrijden en frontaal in de aanval. Toch helpt dat niet en het lost eveneens niets op. Tegelijkertijd ben ik ook van mening dat het niet reageren ook kwalijk is. Als weldenkend mens ben ik ervan overtuigd dat het een sociaal morele plicht is om iemand hierop aan te spreken. En dat doe ik ook bij deze, waarschijnlijk alleen op een andere manier dan dat deze jongeman zou willen.

Tijdens een Champions League wedstrijd afgelopen donderdag tussen Borussia Dormund en de Noorse club Odds Ballklub doken spandoeken op met: ‘refugees are welcome’. In Berlijn liepen duizenden mensen in een mars om hun solidariteit uit te spreken met de vluchtelingen. Het is de vertegenwoordiging van een grote groep mensen die vinden dat het Europese vluchtelingenbeleid faalt, maar daar niet de vluchtelingen de schuld voor geeft. Sterker nog deze groep mensen halen vluchtelingen in huis. Ze bieden ze onderdak en zorgen voor een redelijk menselijk bestaan.

Welnu, bij deze doe ik ook een oproep. Vluchtelingen wees welkom in Nederland. Jullie mogen niet de dupe zijn van een falend vluchtelingenbeleid. Terwijl de wereld in brand staat en jullie een schuilplaats zoeken voor jezelf en je kinderen, kunnen wij alleen zeggen je bent veilig hier. Als jij je gedraagt zoals het een goede gast het betaamd is te doen, kunnen wij voor opvang zorgen. Terwijl de wereld in brand staat, moet de beschaving overeind blijven. Daartoe roepen wij als Jonge Socialisten in de PvdA Rijnmond op. Wij steunen daarom: http://www.refugees-welcome.net We hopen dat dit ook overwaait naar Nederland.

Geschreven door Ruben Smit

Categorieën: Integratie, Internationale Politiek, Nieuws, Opinie, Politiek