[PERSBERICHT] Wij roepen de gemeenteraad op: Handen af van Tweebos!

crash-1651305_960_720

Dwars, Groenlinkse Jongeren, Rood in de SP en de Jonge Socialisten in de PvdA roepen de gemeenteraad op om met hun stem de bewoners van Tweebos te redden van de sloop die hen boven het hoofd hangt. In het bijzonder richt de boodschap van deze politieke jongerenorganisaties zich op de coalitiepartijen GroenLinks en de PvdA, die voor de sloop zijn.

 

In de zomer kondigden gemeente en woningcorporatie Vestia aan om vijf woonblokken met sociale huurwoningen te slopen. Hiervoor in de plaats komen maar 130 sociale huurwoningen terug, terwijl er bijna 600 met de grond gelijk worden gemaakt. ‘Evenwicht’ is het sleutelwoord in deze plannen: er moet meer vermenging in de buurt komen door duurdere huur-en koopwoningen te plaatsen. In de ogen van de politieke jongerenorganisaties van Groenlinks, SP en de PvdA is dat niet de oplossing.

De Jonge Socialisten in de PvdA vinden het niet door de beugel kunnen dat straks 400 Rotterdammers hun heil elders moeten zoeken, wellicht zelfs buiten de stad. “Er zijn tig oplossingen om verloedering tegen te gaan. Zo had er voorheen meer aandacht geweest moeten zijn voor delen buiten het centrum, dan had deze sloop niet nodig geweest,” vindt Hevien Dahly, vice-voorzitter. “Met de sloop van Tweebos wordt het voor meer mensen onmogelijk gemaakt om in deze stad te wonen door steeds maar hoger wordende huizenprijzen. Het is de taak van de gemeente om met harde hand op te treden tegen deze dramatische prijsstijgingen, maar in plaats daarvan wordt eraan bijgedragen. Onacceptabel!”

Ook de voorzitter van Dwars ziet niks in de plannen van Vestia. “We zien al jaren dat de huizenprijzen stijgen. Door deze woningen te slopen en niet een gelijk aantal woningen van dezelfde prijsklasse terug te plaatsen, zullen we meer en meer problemen zien bij starters die de woningmarkt op gaan,” stelt Justine van der Biessen vast. “Er moeten sowieso maatregelen getroffen worden voor de huidige bewoners die straks huis en haard moeten verlaten. Denk aan gefaseerde sloop, het helpen vinden van een nieuw huis, maar het liefst nog evenveel sociale woningen terugbouwen,” vervolgt Justine. Wel is zij positief gestemd over de toekomst van Rotterdam Zuid. “We zijn hoopvol gestemd over wethouder Moti die zich bezig houdt met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Gelukkig hebben we verzachtend beleid in aankomst van GroenLinks, PvdA en ChristenUnie in de coalitie.”

ROOD vindt ook de sloop van de tweebosbuurt zeer zorgelijk. Voorzitter Tijs Hardam: “De oplossing ligt als het aan ons ligt niet bij het wegnemen van huisvesting voor mensen met een lager inkomen, maar bij meer investeringen in de buurt. Als dit soort wegpestbeleid eenmaal de norm wordt, is er namelijk voor geen normaal persoon in Rotterdam meer een goede woning te vinden.”

 

Zeker zijn van goed wonen

Vandaag is de dag dat de gemeenteraad formeel een besluit neemt over het lot van Tweebos. Wij roepen de gemeenteraadsleden op om een besluit te nemen waarbij ook de belangen van de minder gepositioneerde Rotterdammers in acht worden genomen, zodat niemand noodgedwongen door de stijgende huizenprijzen deze ontiegelijk mooie stad moet verlaten. Wij staan voor zekerheid voor íedereen.

Categorieën: Algemeen, Diversiteit & Emancipatie, Nieuws, Opinie, Politiek, Wonen

Doe mee