‘Zekerheid voor iedereen!’

Update politiek

people-2575608_1920

Beste leden van de Jonge Socialisten in de PvdA te Rotterdam-Rijnmond,

‘Een land waarin we zeker kunnen zijn: zeker zijn van een betaalbare woning, zeker zijn van goede zorg, zeker zijn van vast werk, zeker zijn van goed onderwijs, zeker zijn van een veilige buurt, zeker zijn van een eerlijke kans, zeker zijn van een leefbaar klimaat, zeker zijn van je zelf.’ Het kan haast niemand ontgaan zijn, maar de nieuwe kernwoorden van de Partij van de Arbeid zijn ‘zekerheid’ en ‘zeker zijn’. En zeg nu zelf, iedereen heeft toch de behoefte aan een beetje vaste grond onder de voeten om vooruit te durven denken en te dromen van een betere toekomst. Het lijkt eigenlijk haast vanzelfsprekend, maar in de huidige tijd is dat jammer genoeg niet. Kunnen we in de huidige tijd nog wel ergens ‘echt’ zeker van zijn? Kan je als starter nog wel zeker zijn van een eigen woning? Kunnen we in de toekomst nog wel zeker zijn van een leefbaar bestaan op aarde? Kunnen we zeker zijn van een divers uitgaansleven in de grote steden? Dat zijn urgente en actuele vragen, die veel Nederlanders wakker houden. ‘Zekerheid’ en ‘zeker zijn’ dreigt een ‘luxegoed’ te worden, alleen voor de mensen die zich in feite nergens zorgen om maken. Dit terwijl ‘zekerheid’ en ‘zeker zijn’ voor iedereen hoort te zijn! Een verhaal dat voor de PvdA eigenlijk niet nieuw is, maar al ruim honderd jaar wordt verkondigd door de sociaaldemocratie.

Dat ‘zekerheid’ en ‘zeker zijn’ actuele onderwerpen zijn, blijkt al uit de gebeurtenissen van afgelopen maand.

Op donderdag 7 februari 2019 kwamen ruim 15.000 jongeren uit heel het land bijeen op het Haagse Malieveld om te demonstreren voor een beter klimaat en om de politiek op te roepen tot maatregelen, onder de leuzen ‘Geen gelul, uitstoot naar nul’ en ‘Help het klimaat voordat de wereld vergaat’. Vele politici vonden het ‘fantastisch’, ‘tof’, ‘matig’ en ‘super om te zien’, terwijl andere liever hadden gezien dat de leerplicht werd gehandhaafd en de spijbelende jongeren gestraft werden. Onder deze critici bevond zich ook Thierry Baudet, de fractieleider en partijleider van Forum voor Democratie (FVD). In het praatprogramma Jinek ging Baudet flink te keer tegen de ‘spijbelende’ jongeren. ‘Ze hadden beter naar school kunnen gaan om zich beter te verdiepen in de biologie’, aldus Baudet. Een flater uiteraard, ieder weldenkend persoon weet dat biologie op de middelbare school zich richt op levende organismen, levensvormen en levensverschijnselen van mens, dier en plant, terwijl een ander vak op demiddelbare school, ook wel bekend als ‘aardrijkskunde’ de studie is die zich bezighoudt met het besturen van het aardoppervlak, het milieu en het klimaat.

Het is echter een zeer positief en belangrijk signaal dat jonge mensen betrokken zijn of betrokken willen worden met een dergelijk maatschappelijk onderwerp. Toch wordt er over het algemeen, naar mijn idee, in het klimaatdebat vaak iets over het hoofd gezien. Voornamelijk onder de kreet ‘red de aarde’ gaat er iets fout. Het hele klimaatdebat gaat niet specifiek over het redden van de aarde. De aarde overleeft ons echt wel, altijd al gedaan. De essentie van het debat ligt voornamelijk op de leefbaarheid van de aarde! Kan mens, dier en plant het overleven op aarde? De nadruk ligt dus niet bij de aarde, maar bij het leven
– de mens – zelf.

Het hele klimaatdebat krijgt op deze wijze een hele andere insteek. De gekozen afgevaardigden in Den Haag hebben namelijk te allen tijde de belangen van het Nederlands volk te behartigen en te beschermen. Je kunt haast stellen dat het een plicht is, voor alle politici, om het klimaat ‘leefbaar’ te houden voor toekomstige generaties. Toch vinden de jongeren dat de regering niet genoeg doet om klimaatverandering tegen te gaan; zo is onlangs bekend geworden dat de maatregelen niet het gewenste resultaat zullen krijgen en dat Nederland bijlange na niet het akkoord van Parijs zal gaan halen. Er heerst daarnaast ook steeds meer kritiek: ‘het gaat teveel geld kosten’, ‘men is niet zeker van het gewenste resultaat’, het gaat allemaal veel te snel’, ‘de gewone man is straks weer de dupe’, ‘de grote vervuilers – de bedrijven – betalen te weinig’ en ‘moeten we dit nou wel echt doen?’ Met andere woorden hoe kunnen we ‘zeker zijn’ dat de aarde ‘leefbaar’ wordt achtergelaten voor de toekomstige generaties en hoe kunnen we ‘zeker zijn’ dat het proces naar een ‘leefbaar’ klimaat op aarde voor iedereen toegankelijk is en te overzien.

De ‘zekerheid’ betreffende de Nederlandse woningmarkt is in de huidige tijd ver te zoeken. Als het aan het kabinet ligt verschijnen er jaarlijks ruim 75.000 nieuwe huizen in ons land om de problemen om de woningmarkt te ontzien. Het Centraal Bureau voor de Statiek – het CBS – heeft echter onlangs gemeld dat een dergelijke bouwdoelstelling van het kabinet Rutte III niet zal worden gehaald in de aankomende jaren. Bij de gemeentes zal er teveel vertraging zijn omtrent het verwerken van de bouwvergunningen en er is een groot gebrek aan bouwgroot. Hoe kan het voor een starter dan nog tot de mogelijkheden behoren om snel en gemakkelijk een eigen woonruimte te vinden. Daarnaast is onlangs ook bekend geworden dat de huizenprijzen in de komende twee jaar gemiddeld al met 10% zullen gaan stijgen! Leuk voor de mensen met een eigen koophuis, maar minder prettig wanneer je als starter je op de woningmarkt wilt begeven. Kunnen we nog wel ‘zeker zijn’ van een eigen huis, een betaalbare plek onder de zon? Er zal daarom veel meer aandacht moeten komen voor de problemen op de woningmarkt.

Ook in ons eigen en ‘geliefde’ Rotterdam is ‘zekerheid’ en het ‘zeker zijn’ niet vanzelfsprekend. Al een langere tijd lijkt het ‘echte’ Rotterdamse nachtleven niet meer te bestaan. En een aantal maanden geleden is bekend geworden dat alweer een iconische uitgaansgelegenheid in Rotterdam stopt. Na zondag 30 juni zal Club BAR, aan de Schiekade, zijn deuren sluiten. Waarmee alweer een uniek concept verdwijnt in Rotterdam. Desalniettemin wordt er gekeken naar verscheidende mogelijkheden om een nieuwe club te bouwen – bijvoorbeeld in de Ferro-hallen in Rotterdam –, maar dit verloopt helaas heel moeizaam en ‘zekerheid’ is nog ver te vinden. Kan men in de huidige tijd nog wel ‘zeker zijn’ om het nachtleven – in Rotterdam – te ervaren: losgaan op ‘jouw’ favoriete muziek, iets teveel in het glaasje kijken en ongegeneerd een blauwtje lopen bij een meisje en/of jongen tijdens een versiertruc? Ik hoop dat de gemeenteraad het roer zal opgooien en het nachtleven in Rotterdam nieuw leven inblaast!

Om een lang verhaal kort te maken, alles staat of valt met een beetje ‘zekerheid’ of ‘zeker zijn’. De mogelijkheden hebben op een beetje vaste grond om de nabije toekomst te voorzien. En zeg nu zelf met een beetje ‘zekerheid’ wordt een mens toch veel gelukkiger…

Met een beetje ‘zekerheid’ hoop ik jullie weer snel te zien bij de aankomende activiteiten!

Nick van der Ende, Bestuurslid Politiek

Categorieën: Uncategorized

Doe mee